...ALİ BİÇİMSEVEN TÜM YAZILAR...
RASİM ARI'NIN ZAFERİ..
31 Mart yerel seçimlerini geride bıraktık, ancak seçimlerin seçmenler üzerindeki etkileri güncelliğini koruyor.
Yerel seçimler ülke genelinde olduğu gibi Nevşehir'de de deprem etkisi yarattı, sürpriz sonuçlar ortaya çıktı.
AKP adayı Mehmet Savran ile İYİ Parti adayı Rasim Arı arasında geçeceği tahmin edilen başkanlık yarışında Rasim Arı oyların yüzde 52.1'ini alarak önemli bir seçim başarısına imza atarken, rakibi Mehmet Savran yüzde 34 oy alabildi ve koltuğunu kaybetti.
Rasim Arı, elde ettiği bu seçim zaferi ile taban siyasetinin ne demek olduğunu, halkın iradesine karşı durulamayacağını cümle aleme göstermiş oldu.
İYİ Parti adayı Arı, zafere giden yolun taşlarını inatla, sabırla ve azimle bir bir döşeyerek siyasette bir maraton koşucusu olduğunu kanıtlamış oldu.
Rasim Arı'nın elde ettiği bu başarının sırrı ne ?
Rasim Arı, Nevşehir halkının sosyolojisini çok iyi analiz ederek stratejisini bunun üzerine kurguladı. Pratik zekası ve belagati ile seçmenlerle sıcak ilişkiler kurdu, kadın- erkek ve çocuklarla gönül köprüsü kurarak onların desteğini almayı başardı.
Hiç kuşkusuz Rasim Arı'nın elde ettiği bu başarı iktidara olan tepkinin yanısıra kendi başarısıdır.
Neden böyle söylüyoruz?
İYİ Parti'nin durumu orta da...
Türkiye genelinde oyların ancak yüzde 3.50 oy alabildi, bir il ve 22 ilçe de başkanlık kazanabildi. İl Genel Meclisi oylarına bakıldığında ise ancak beşinci parti olabildi.
Rasim Arı, siyasette önemli hedefler ortaya koyabilen iddialı bir kişilik...
Arı, partisi tarafından istifaya zorlandığı süreçte; "Elbet bir gün buluşacağız" mottosu ile siyasette uzun soluklu olacağının ve kolay kolay pes etmeyeceğinin mesajını zaten vermişti. Nitekim biraz siyaset okuması yapabilen insanlar da bunun böyle olduğunu anlamıştı. (AKP yönetimi hariç.) Geldiğimiz nokta da öyle de oldu. Rasim Arı üç yıl aradan sonra kaybettiği başkanlık koltuğuna rekor bir oyla yeniden oturmayı başardı.
Rasim Arı, bakalım bundan sonra engellemeler ile karşılaşacak mı? projelerini hayata geçirebilecek mi?
Bekleyip göreceğiz.
Rasim Arı'yı bu başarısından dolayı kutluyorum.
AKP, CHP, MHP OY KAYBETTİ
Bu seçim sonuçlarının gösterdiği başka bir gerçekte AKP, MHP ve CHP'nin il genel meclisi ile merkezde ciddi oy kayıplarıdır.
22 yıldır iktidarda olan AKP, Nevşehir'in merkezi ile ilçe ve beldelerde kalelerini kaybetti. Acıgöl, Ürgüp, Derinkuyu ve Kozaklı'da yıllar sonra başkanlıkları kaybetti, ağır bir seçim yenilgesi aldı. MHP ise; Adnan Doğu ile girdiği yarışta ancak yüzde 6.25 oy alabildi. il genel meclisi oyları da geriledi. MHP Avanos ve Gülşehir'i kazanarak teselli buldu.
Anamuhalefet partisi CHP ise, merkezde Mehmet Bilgin ile girdiği başkanlık yarışında bir varlık gösteremedi. CHP adayı oyların ancak yüzde 3.24'ünü alabildi. Avanos ve Hacıbektaş'ı kaybederken, Derinkuyu, Ürgüp ve Kozaklı'da kazanarak moral buldu.
31 Mart yerel seçim sonuçlarının ülkemize hayırlı olmasını dilerken, yazımı yıllar önce İnallı kasabamızda yaşanan bir seçim hikayesi ile sonlandırıyorum.
Olay, 1977 yerel seçimlerinde yaşanır.
Belediye Başkanı seçilebilmek için üç aday arasında kıyasıya bir mücadele yaşanır. Sandıklar açılır ve seçimin galibi ilan edilir. Seçimi ikinci bitiren aday soluğu İlçe Seçim Kurulu'nda alır ve seçilen adayın ilkokul diplomasının olmadığını iddia ederek itiraz eder, itiraz kabul edilir ve birinci gelenin başkanlığı düşer. Bu kez başkanlığı düşen aday diğer afayın sabıka kaydı olduğunu iddia ederek itirazda bulunur. İtirazı kabul eden kurul onunda başkanlığını iptal eder. Bu gelişmelerden sonra şanş üçüncü gelen adaya döner.
"Nasıl olsa ben seçimi kaybettim." diyerek işinin başına dönen aday gelişmelerden habersiz tarlada çalışmakta olduğu bir sırada köy ahalisinden alır müjdeli haberi. Bir an inanamaz ve kendisi ile dalga geçildiğini zanneder. Ancak haber gerçektir ve üçüncü sıradan başkan seçilir.
Seçimleri birinci gelen aday diploması olmadığından, ikinci gelen aday da sabıka kaydı olduğundan seçimi kaybetmiştir.